I trollens hemland

 • Destination:
 • Längd: 9 dagar
 • Startade: 2016/07/01

Vi startar tidigt fredag morgon för att komma så långt som möjligt med förhoppningen att barnen sover i bilen. Vi börjar rulla med bilen packad med leksaker, snacks och CD-skivan med barnsånger i CD-spelaren. Våra tidigare erfarenheter av barnen i bilen är inte trevliga, de har heller aldrig sovit i tält, i sovsäck eller varit borta hemifrån så länge och våra farhågor är många.

Trots tidigare erfarenheter går det oerhört bra, barnen anpassar sig snabbt och letar med förtjusning efter vattenfall, snö och troll och pekar ut dem allteftersom. Varje dag har vi något nytt att prata om och lära oss kring. Tältningen går likaså över förväntan och barnen stortrivs i tältet, sovandes nära oss. Vi lärde oss hur anpassningsbara barn faktiskt är, hur intresserade de är av omgivningen och hur mycket de lär sig. Dante var så förtjust i att resa att han varje dag sa att han inte ville åka hem, han ville åka mer. Både vi och barnen har med andra ord fått mersmak på att resa tillsammans

Se alla våra bilder i vårt bildgalleri!

Dag 1
Bland nakenfisar

Första dagen spenderades i Oslo med Vigelandsparken som höjdpunkt och Dantes fascination över alla nakenfisar.

Dag 2
Kristiansand – barnens pärla

Vi fortsätter vidare mot Kristiansand, barnens ort i Norge där vi campar på Hamre familjecamping med en stor lekplats och hoppmatta till barnens stora förtjusning.

Dag 3
När resan är målet

På väg mot Preikestolen tar vi en detour upp längs med en hårnålsliknande väg där vi stannar på toppen av berget och lagar lite mat och njuter av utsikten.

Dag 4
Preikestolen

Barnen sätter sig i sina stolar och vi börjar vandra uppåt. 2 timmar och 40 minuter senare är vi uppe på Preikestolen och vi ser… ingenting pga. dimma. Efter lunch på platån lättar dimman och en fantastisk vy breder ut sig väl värd promenaden upp.

Dag 5
I vattenfallens dalgång

Dagen är dimmig och regnig vilket gör allt väldigt trolskt och mäktigt. Dante pekar och är helt fascinerad av varje vattenfall vilket gör att det blir en del stopp i vattenfallens hemvist.

Dag 6
Mäktiga Hardangervidda

Hardangervidda var dagens mål där vi åt lunch med Vøringsfossen som bakgrund och barnen fick för första gången se en regnbåge. Senare stannade vi för ett snöbollskrig i fjällen.

Dag 7
Med Lustrafjorden i bakgrunden

Efter den minsta möjliga färjan över till Urnes stavkyrka fängslas vi av kyrkans historia och detaljrikedom med ett knallblått Lustrafjorden i bakgrunden.

Dag 8
I trollfamiljen Dovres trädgård

Dagen är vacker och det är dags att lämna det vackra fjordlandskapet vilket vi gör med ett friskt morgondopp. Vi
fortsätter vidare mot fjäll, snö och fantastiska vyer.

Dag 9
Backträning i Lysgardsbakken

Dante som gillar att gå i trappor har kommit till sitt Mekka, Lysgardsbakken i Lillehammar. Det tog sin tid men merparten av de närmare tusen stegen tog han själv. Vägen ner gick med sittlift till barnens stora förtjusning.

Nätter
 • 6 nätter i tält
 • 2 nätter hos en tysk norrman

 

Höjdpunkter

 

Resan i siffror Enligt de vuxna Enligt barnen

 • Vattenfall
 • Får

 • 30
 • 82

 • 528
 • 1 000 0000