I inlägget beskriver vi hur vi bokat boende och flyg, våra kriterier på våra långtidsboenden, vad vi brukar tänka på när vi bokar och vilka sajter vi vanligtvis använder. Vi har även några sneakpeaks på var vi kommer bo närmsta året. Längst ner har vi sammanfattat våra tips att tänka på när man bokar boende och flyg.

Boende

Vi började planeringen med var vi helst ville åka. Valet stod mellan Sydostasien och Centralamerika där Centralamerika var nytt och spännande för oss medan Sydostasien där vi varit en del förut kändes tryggt och säkert även om vi faktiskt inte varit på de flesta ställena vi åker till. Det avgörande blev till slut att vi hittade billigare flygbiljetter till Asien och kontinenten var spikad. På önskelistan låg Borneo med Näsapor, Orangutanger och dykning, liksom ett besök till Komodos nationalpark för att se Komodovaranerna. Därefter var det faktiskt priset på flygbiljetter, logi och klimat som fick styra rutten.

Eftersom barnen är små och vi är oerfarna att resa med dem så har vi valt att bo så länge som möjligt på samma ställe och därifrån göra utflykter från vardagen som även kommer infinna sig där, även kallat slow traveling. Vi har delat upp våra boenden i långtids- och korttidsboenden och skiljer på kraven dem emellan. Vår definition av långtidsboenden är minst 30 nätter.

Våra krav på våra längre boenden där vi spenderar minst en månad var att det skulle finnas

 • kök,
 • nära till havet,
 • trådlöst internet,
 • air condition,
 • boendet fick inte ligga mer än ca 4 timmar från flygplatsen,
 • och så klart pris enligt vår budget.
 • Att ha tillgång till kök och kylskåp är mer eller mindre ett måste när vi är borta länge så vi har möjlighet att laga mat om vi vill, exempelvis om barnen skulle få för sig att matvägra eller att sänka matkostnaderna om vi skulle behöva och att kunna ha kallt vatten hemma. Havet är något av ett måste, för oss betyder hav frihet och möjlighet att bada, svalka sig, snorkla, dyka, leka i sanden. Med andra ord en jättestor lekplats för oss allihop. Trådlöst internet krävs för att Malin ska kunna arbeta och air condition är ett krav både ur bekvämlighetssynpunkt, (sömnlösa nätter med skrikande barn pga. värme är inget alternativt för en hållbar tillvaro) och dels för att minimera risken för malaria (mygg trivs inte i kyla). Vi har försökt minimera restid på bussar och andra färdmedel där det kan vara svårt att stanna snabbt för toalettbesök och det krävs mycket stillastittande och satte därför en maxlängd från flygplatsen. Vår budget låg på ungefär 3500 kr per månad för boende, på vissa ställen spräcker vi dock budgeten för att sedan ta igen det med ett billgare boende vid ett annat boende.

   

  Eftersom vi spenderar lång tid i varje land har vi varit tvungna att ta hänsyn till visumreglerna för vardera land, alltså hur länge vi får vistas i landet och dessutom välja ett geografiskt strategiskt ställe för våra utflyktsmål. Visumreglerna ser olika ut i olika länder, oftast får man 30 dagar när man anländer via luften men förbeställer man visum går det i många länder att få upp till 90 dagar. Indonesien och Sri Lanka är undantagen under resan med 60 respektive 30 dagar.

  Utöver visumreglerna är det dessutom viktigt att komma ihåg och kolla upp klimat och hög- och lågsäsong när man ska åka. I tropikerna dit vi ska handlar det oftast om monsunperiod, extrem hetta och en period däremellan. Vi har försökt undvika monsunperioderna så gott det går men helt och hållet har varit svårt att undvika. Exempelvis åker vi till Borneo när det är som bäst chans att se Orangutanger med uppehåll och mindre hetta men bara de första två månaderna, sista månaden är det monsunperiod. På ställen med mycket turister som Bali, Indonesien försöker vi undvika både monsunperioden och högsäsong med alla turister som pressar upp priserna.

  Vi har främst använt AirBnB, HomeToGo och HomeAway när vi sökt långtidsboenden, de har oftast väldigt bra långtidsrabatter om man bokar mer än 30 dagar. Dock är värt att tillägga att serviceavgiften för vissa boenden kan bli hög om man stannar väldigt länge men då handlar det mer om ett halvår, år eller mer, 2-3 månader är inga problem. Populära turistorter som Bali har dessutom egna hemsidor och facebookgrupper för långtidsboenden i olika prisklasser som exempelvis Bali Budget Housing. Så det kan verkligen löna sig att leta runt lite, speciellt om det är populärt bland turister. Fördelen med AirBnB, HomeToGo och HomeAway är att man kan få kontakt med ägaren innan man bokar och fråga specifika frågor man undrar över och verkligen dubbelkolla att kraven uppfylls.

  För våra korttidsboenden i städer har vi använt oss av AirBnB, HomeToGo, Booking, Trivago och Agoda. Vi skulle inte vilja säga att någon är bättre eller sämre utan har olika erbjudanden på olika ställen vid olika tillfällen, därför kan det vara bra att ha några att jämföra mellan. Ibland har vi också hittat ett bra hotell som vi kunnat boka billigare på hotellets egna hemsida. Kraven på våra korttidsboenden har varit lägre såklart där det enda kravet vi haft är air condition.

  Våra långtidsboenden

  Papar, Borneo, Malaysia

  Borneo var en destination vi verkligen ville åka till. Naturen, dykningen och det unika djurlivet lockade och vi kände att vi ville se nya saker även om vi åker tillbaka till en kontinent vi känner oss relativa hemma i. Borneo är uppdelad i tre olika länder, Malysia, Indonesien och Brunei. Efter lite efterforskning om var vi ville och vad vi ville se var, Sabah, norra delen av Borneo ett av våra önskemål tack vare dykningen, Mount Kinabalu, naturreservat i närheten och möjlighet att se Orangutanger. Tyvärr och det är med sorg vi läste att UD avråder från resor på Sabahs östkust dit vi verkligen ville. Kidnappningar av turister har härjat varav vissa ännu är försvunna. Självklart tar vi det på allvar och undviker därför östkusten och håller oss enbart på västkusten. Med andra ord missar vi vissa delar vi gärna velat åka till men säkerheten kommer först. Vi fick även nys om Bako National Park i södra delen av Malaysiska territoriet där man kan se Näsapor i det vilda och tar därför ett kortare stopp där också.

  Malaysia är inte helt billigt inser vi när vi letar efter logi men hittar mirakulöst ett perfekt boende tillsammans med flygbiljetter från Landvetter. Tyvärr slår vi inte till utan väntar och priset på lägenheten hinner stiga. Vi bokade till slut men då till ett betydligt dyrare pris. Så ska ni boka och hittar billga flyg och boende, boka med en gång. Priserna tenderar att stiga om man söker på samma sak flera gånger.

  papar1

  Kommande kontoret i Borneo.

  papar5jpg

  En av sängarna, den andra är en bäddsoffa.

  papar2

  Köket.

  papar3

  Lyx med egen tvättmaskin!

  papar4

  Utsikten från vår balkong, lekplats i närheten är ett stort plus.

  Phan Thiet, Vietnam

  Vi räknar med att vi kommer spräcka vår budget i Borneo på utflykter och pga. att boendekostnaden steg så vi ville ha en billigare destination att fortsätta med där vi kunde balansera ut utgifterna. Vi hittade ganska snabbt ett billigt rum i Phan Thiet, ca 4 timmar från Ho Chi Minh-staden. Därifrån fanns många spännande utflyktsmål och denna gång lärde vi oss av vårt föregående misstag och bokade direkt.

  papaya

  papaya3

  Mysiga radhus.

  papaya6

  Vi uppskattar att det finns två dubbelsängar i samma rum. På så vis kan vi sätta ihop dem till en enda stor säng och ligga bekvämt allihop och tillgodose allas behov. Barnen får sin trygghet med oss och vi vi vuxna kan sova tillsammans jämte varandra.

  papaya2

  Gym där vi bor är alltid uppskattat och det här gymmet känns speciellt bra. Vad är bättre än ett utegym jämte Vietnams stränder?

  papaya4

  Det finns också en utebiograf på boendet med saccosäckar som stolar. Vi kommer vara bänkade!

  Pattaya, Thailand

  Thailand hade många billiga boenden i närheten av Bangkok där vi skulle landa. Pattaya låg perfekt till bara någon timma från Bangkok med mycket att se och göra i närheten. Större städer är egentligen inte riktigt vår grej men det blir kul med variation. Det fanns otroligt många boenden att välja på i alla prisklasser så det fanns att välja och vraka bland. Boendet låg egentligen över vår budget men här var det dock Dante som fick sista ordet där poolen var den avgörande faktorn. Det finns mer information om hur det gick till och varför i ett annat inlägg här.

  pattaya5

  Atlantis Condo Resort utifrån.

  pattaya3

  Det finns en säng och en bäddsoffa i två olika rum. Det känns lite lyxigare lägenhet men samtidigt mindre yta att bo på.

  pattaya6

  Kök och vardagsrum i ett, litet men fungerande i några månader.

  pattaya2

  Även här finns gym, mycket uppskattat och med AC.

  pattaya4

  Själva anledningen till varför det blev just Atlantis Resort, poolen!

  Pattaya1

  2400 kvm pool, rutchkana, piratskepp och lekplats, såklart det var barnens val.

  Mangsit, Lombok, Indonesien

  På bilderna att döma är detta en av våra mindre lyxiga boenden men som uppfyller alla våra krav. Vi vill gärna tillbaka till Bali där vi insett att vi missat mycket men vi hittade inget boende som passade våra kriterier. När vi letade lite bredare och tittade på grannön Lombok hittade vi då detta. Nära till havet och en mängd olika utflyktsmål i närheten och Giliöarna precis bredvid där vi en gång i tiden hade ett litet hus och blev professionella dykguider. Med andra ord ligger området oss varmt om hjärtat. Vi räknar också med ett besök till Komodovaranerna som ligger inte alltför långt ifrån Lombok.

  lombok1

  Köket i vår lägenhet i Lombok.

  lombok4

  Vardagsrummet.

  lombok2

  En av två sängar i lägenheten.

  lombok3

  I samma rum finns även kontor där stordåd kommer uträttas!

  Flyg

  Flygbiljetter släpps ett år före utresedatum, och generellt kan sägas att ju tidigare man bokar desto billigare blir det. Så planering långt i förväg kan löna sig. Vi har främst använt Flygresor.se som är en sökmotor som letar efter flyg från flera olika resebolag. Det finns fler jämförelsesajter som exempelvis Seat24.se och Flygstolen.se men en anledning till att vi oftast väljer Flygresor.se är att de har funktionerna priskalendern där man snabbt kan se flyg på närliggande datum och prispressaren där man kan spara pengar genom att hitta den billigaste kombinationen av tur och returresan. Letar man mycket flyg är dessa funktioner guld värt som vi använt oss mycket av för att jämföra flyg snabbt och få ner våra flygkostnader.

  En annan sida vi nyligen hittat och alltså ännu inte använt oss av men som vi troligen kommer använda i framtiden är Rome2Rio.com där man kan skriva in start- och slutdestination och få en helhetslösning över hur man tar sig från punkt A till B med en kombination av olika färdmedel, flyg, tåg, buss och bil. Den visar också tidsåtgång för vardera färdmedel och ungefärligt pris vilket kan underlätta planeringen väldigt mycket.

  Sammanfattning

  Så till slut, våra lärdomar sammanfattat av att boka boende och flyg

 • Bestäm vad för typ av resa ni vill göra och specificera kraven på ert boende.
 • Planera långt i förväg, ni kan spara pengar på ett större urval bland boenden och billigare flygbiljetter.
 • Är ni ute en längre tid, kontrollera visumreglerna.
 • Kolla säsong, hög eller lågsäsong kan spela stor roll för priset.
 • Klimatet, glöm inte kolla vilket klimat det är när ni ska åka!
 • Leta boende och flyg parallellt så ni inte bara hittar billigt boende men flygbiljetterna är dyra.
 • Jämför allt! Olika sajter, olika resedatum, olika bolag för att hitta det ni vill ha.
 • Hittar ni ett billigt boende och flyg, boka direkt så inte priserna hinner stiga.
 • 0 Kommentarer

  Lämna en kommentar

  Want to join the discussion?
  Dela med dig av dina synpunkter!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *