Resrutten är näst intill färdigställd och de flesta biljetterna bokade. Med andra ord, det roligaste är gjort, nu är det dags att börja beta av det tråkiga bakom resan innan vi tar tag i sista etappen Sri Lanka. Kanske inte en jätterolig läsning men vi tänkte att vi skriver hur vi gjort och tänkt ändå, kanske hjälper det någon på väg ut på resan i deras planering. Det är dags att göra reda i försäkringsdjungeln..
 
Ska man på en kortare resa täcker oftast hemförsäkringen som ofta är upp till 45 dagar utomlands. Vad föräkringen täcker beror på själva försäkringen man tecknat. Vid längre resor finns två alternativ, antingen har man en fortsättning på sin hemförsäkring som börjar gälla dag 46 (eller annat om försäkringen säger annat) eller, som i vårt fall, teckna en separat reseförsäkring eftersom vi inte längre kommer ha en hemförsäkring. En separat försäkring kan man ju ha även om man har en hemförsäkring men att den då träder ikraft efter 45 dagar.
 

  Våra krav på försäkringarna

 • Akutvård och sjukhusvistelse vid sjukdom och olycksfall
 • Akut tandvård
 • Hjälp med och ersättning för att komma hem om det skulle krävas
 • Sjukvård vid dykolycka (tryckfallsjuka)
 • Hemresa om anhörig blir sjuk eller skadad och att kunna fortsätta resan
 • Ersättning för bagageskador
 • Överfallsskydd
 • Ersättning av stulna ägodelar

Vi hade inga specifika krav över hur hög ersättningen för olika saker skulle vara utan jämförde helt enkelt de olika försäkringarna med varandra. Allt annat som ingår i försäkringen såg vi som ett plus.

 
Vi jämförde olika separata reseförsäkringar via Konsumenternas.se (som för övrigt jämför alla typer av försäkringar). Jättesmidigt att kunna jämföra försäkringarnas olika delar och ungefärliga pris på samma sida. Vi jämförde till att börja med alla försäkringar som fanns listade men kunde utesluta några ganska snabbt efter att vi inte var rätt målgrupp eller fyllde de krav vi hade på försäkringen. De försäkringarna vi till slut valde mellan var

 • Europ Assistance Total
 • ERV Backup Extended
 • ERV Extrem
 • ERV Komplett
 • ERV Smart Plus
 • Gouda
 • Oscar Ferlin Rese- och utlandsvistelse
 •  
  Den vi ansåg vara den bästa efter jämförelsen var Gouda med extra tillägg för ersättning av egendom men priset för oss alla fyra för ett år var chockerande; 43830 kr (3652,50 kr i månaden)! Vi var tvungna att dubbelkolla men jo, det stämde. Det kändes orimligt mycket så vi kontrollerade resterande försäkringar och inser att för den förskringsstandarden vi ville ha var det kostnaden som gällde. Med två små barn vill vi verkligen inte tumma på olycksfall- och sjukdomsdelarna. Vi ville dessutom ha ersättning av egendom om det skulle bli stulet.
   

  world nomads

  Men skam den som ger sig, efter lite googlande hittade vi World Nomads. Lite synd att Konsumenternas inte var uppdaterad med denna försäkring som hade varit lätt att missa om vi inte googlat runt. World Nomads har två typer av försäkringar, Standard och Explorer, båda billigare än Goudas reseförsäkring. Explorer hade obegränsad hjälp vid sjukdom, olycksfall och tandläkarvård vilket var mer än Gouda och täckte fler händelser som tex. om ett fordon vi åker i blir kapat och vi väljer att avbryta resan. Ytterligare en anledning till Explorers fördel är att försäkringen inkluderar dykning och eventuella sjukhuskostnader om något skulle hända. Inga andra försäkringar vi tittat på har uttryckligen tagit upp dykning vilket är ganska viktigt för oss om vi skulle behöva hjälp av en tryckkammare.
  Så vårt val hamnade till slut därför på World Nomads Explorer reseförsäkring med notan 22752 kr för hela året (1896 kr/månad).
    
  Värt att påpeka är också att bankkort oftast har visst reseskydd om du betalat delar (minst 50% hos Swedbank som vi har) av resan med bankkortet och uppfyller några fler kriterier. I vårt bankkort ingick avbeställningsskydd för resor. Man kan välja att komplettera kortets försäkring men försäkringarna gäller inte särskilt länge, för vårt kort kunde man utöka resskyddet i 60 dagar och var därför aldrig aktuellt.
   

  0 Kommentarer/av
  0 Kommentarer

  Lämna en kommentar

  Want to join the discussion?
  Dela med dig av dina synpunkter!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *