Efter över en månad på samma ställe hann vi bli bundis med en del folk här. En karaktär som helt klart står ut från mängden är ”Glada gubben”, som barnen kallar honom. Restaurangägare, ensamstående far till en son på 9 år, och dessutom tandläkare. Det var lyckligtvis i egenskap av restaurangägare som vi lärde känna honom först. Restaurangen är av det enklare slaget, men med ett fantastiskt läge precis vid havet.

Med vårt västerländska synsätt ser vi en enorm potential i stället. Tänk vad lite inredning, målarfärg, ny meny och diverse rättstavning skulle kunna göra! Men så tänker man inte riktigt här i Vietnam.. Man gör oftast det man måste, ibland det man borde och sällan något mer. Detta är karaktäristiskt för hela landet. Med bar överkropp, ett par slitna tofflor och kvarterets bredaste leende serverar Glada gubben oss banan- och mangopannkakor, stekt ägg eller sallad. Barnen bjuder han regelbundet på diverse fruktshakes och andra godsaker, och det fungerar! Vi kommer tillbaka, gång efter gång.

Gladad gubben4

Engelska är inte Glada gubbens starkaste sida, och vietnamesiska är dessvärre inte vår, så kommunikationen utöver den obligatoriska peka-i-menyn-beställningen, går inte alltid helt enkelt. Det kan leda till en del överraskningar, som den gången när vi trodde att han var på väg med mat till vårt bord, med samma stora leende som vanligt, men istället kom med en levande sköldpadda i handen. Det tog ett tag innan vi förstod att han varken ville att vi skulle äta sköldpaddan (som Krister först trodde), eller att vi skulle köpa med oss den i levande skick. Det var helt enkelt hans husdjur som han haft i flera år, och som brukar gå omkring fritt i restaurangen. Rooh heter han, vilket kort och gott betyder ”sköldpadda” på vietnamesiska.
Sedan dess har Rooh och barnen kommit väl överens, även om det ibland uttrycks en viss oro från de våra över tårnas säkerhet, med en glupskt sköldpadda smygandes under bordet. Tur att barnens sandaler har täckta tår!

Glada gubben 3
Glada gubben 5

En annan överraskning som Glada gubben bjudit på är gången som han, mitt under vår pågående måltid, stolt kom och visade upp en uppsättning löständer som han precis hade tillverkat. Därefter har vi lärt oss att han tidigare arbetade som tandläkare i Saigon under många år, men tyckte att stadslivet var för hektiskt (vilket vi har full förståelse för i en stad som Saigon) varpå han sökte sig ut till sin nuvarande verksamhet vid havet. Som en extra inkomst praktiserar han dock fortfarande sitt tidigare yrke, men numera alltså i restaurangen, som då och då får besök av patienter i behov av behandling eller nya löständer..

Glada gubben 2
Glada gubben 1

Inför nyår blev vi som trogna stammisar bjudna på finare middag med kycklingsoppa, bröd och passionsfruktgrogg. Glada gubben berättade då att han faktiskt har planer på att expandera under 2018 då han redan äger fastigheten intill restaurangen. Planen är att öppna en bar, och han är nu på jakt efter en affärspartner för detta. Låter detta spännande så tveka inte att höra av er! ;)

Att kunna sitta hos Glada gubben, hela familjen samlad med barnen i famnen och titta ut över havet medan man väntar på kvällens mangopannkaka, och se de mäktiga vågorna rulla in mot land och solen som går ner bortom höjden i väster färgar vattnet rosa.. Då mår vi bra!