Stora som små vardagsäventyr, som att tälta, roadtrips, badhus, lekparker, geocashing eller skattjakt.

Människorna här på Borneo är väldigt öppna och lätta att prata med och eftersom vi bor med lokalbefolkningen och åker Uber vilket få västerlänningar tydligen gör här så har vi haft möjligheten att träffa några riktigt fina människor. Här är ett axplock av de spännande möten vi haft.

Filmgubben
En 65-årig man med många bollar i luften, bland annat tv-producent och talangscout, bor granne med oss i huset intill. Han bor tillsammans med 4 äldre tonåringar som precis gått ur skolan. Tonåringarna har han hittat från olika delar av Sabah genom olika tävlingar i Beatboxing som han har arrangerat och nu bor de hos honom i väntan på att bli uppäckta i nöjesbranchen. Mannen ville inte att de skulle bo hemma eftersom han var rädd att skulle få något vanligt arbete och deras talanger gå till spillo. Tonåringarna ger oss en privat uppvisning i Beatboxing i poolen där vi träffas. Mannen arbetar även för tillfället med en tv-serie om dödsmarchen genom Sabah under andra världskriget och letade lustigt nog efter en Europeisk kvinna som skulle spela en stupad brittisk soldats hustru letandes efter sin man. Så Malin blev tillfrågad och vem vet, kanske blir hon filmstjärna på Borneo! Malin fick dessutom komplimanger för sin stora näsa, det är tydligen dyrt att köpa sig en så stor näsa här på Borneo så Malin skickar sina djupaste tack till hennes mamma och pappa som gav henne den enorma näsan… :p

stånd melinsung
Vi inser att vi har väldigt lite bilder på de människor vi mött utöver barnens vänner, så vi lägger upp några av dessa bilder. Här är Milo med ”Flickan med den vita t-shirten” (som hon uppenbarligen inte har på sig här) vid hennes släkts stånd som ligger 200 meter från vårt hus.

Indiska mannen på stranden
Varje morgon när vi tränar på stranden möter vi Huang Poh Lo, en äldre man ursprungligen från södra Indien. Han kom till Borneo för 37 år sedan och har bott i Melinsung i 12 år. Han lever ett enkelt liv som konstnär och är enligt egen utsago den enda indiska personen som skriver kinesisk kalligrafi. På hans välfyllda visitkort på ett kontorspapper i A5-format kan vi läsa mer om hans talanger inom kinesisk och arabisk kalligrafi och numera titulerar han sig även som fotograf. Han levde som yngre ett liv med hög materiell standard och gick i kostym till jobbet, ägde ett fint hus och flera bilar men på senare år har han kommit att ångra hans livsstil eftersom han missade sina barns uppväxt. Så precis som vi, sålde han allt utom det nödvändigaste och lever numera ett enkelt liv och ägnar sig åt sin kalligrafi som han säljer på söndagsmarknaden i Kota Kinabalu. Han vägrar sälja över internet eftersom han anser det vara för opersonligt, och han spenderar så mycket tid han kan med sitt barnbarn där han försöker att bara vara istället för att göra saker med honom. Varje morgon plockar han en blomma och tar han en promenad på stranden med sin käpp. Med käppen skriver han varje dag en personlig hälsning till en vän och skickar till dem. Det har lett till att han är en väldigt uppskattad vän men har också skapat en hel del svartsjuka men det är, enligt honom, ett problem som ligger hos män som inte tar sig tiden att uppskatta sin partner. Huang komponerar även musik, skriver låtexter och sjunger, och har komponerat en egen ringsignal kallad ”Hello hello”.

milo marknad
Milo på nattmarknaden med en av alla hans beundrarinnor.

Ubermannen från östkusten
Egentligen kommer han från Lahad Datu som ligger på östkusten men träffade sin stora kärlek och flyttade till Kota Kinabalu. Tillsammans har de en son som är lika gammal som Milo, 2 år. Han tycker Kota Kinabalu är för dyrt, dubbla priset än annars i Sabah. Till och med fisk och skaldjur som kommer direkt från båtarna är dyrt vilket han är ganska förargad över. Han saknar sin hemtrakt som var lugnare men tror inte att hans fru vill flytta. Han berättar om lokalbefolkningens teorier om att det är militären och staten som ligger bakom kidnappningarna på östkusten. Hur kan det annars fortfarande förekomma kidnappningar trots att flottan har placerats ut strategist längs hela östkusten? Han är inte heller nöjd med politiken i landet och anser landets styre vara korrupt och att fördela resurserna dåligt. Det blev helt klart ett av de mest intressanta samtalen hittills under den bilresan!

första vännerna
Barnens bästa vänner samlade i poolen.

Universitetsläraren
Denna man i 30-årsåldern kom till Kota Kinabalu från Sandakan på östkusten för att kunna studera på universitetet. Han trivdes i skolans värld och blev efter sina studier universitetslärare i sociala medier och samarbetar med universitet från hela världen.När vi träffade honom var det lov i skolan så han passade på att tjäna lite extrapengar genom att köra för Uber. Han tyckte vårt livsstilsval var fascinerande och bad om att få adressen så han kunde följa oss på vår resa. I och med det har vi vår första Malaysiska följare! Han tyckte mycket om andra länders matkultur eftersom han fått pröva så många olika maträtter genom alla samarbeten med utländska gästlärare. Han hade dock problem med sin mamma som fortfarande bor i Sandakan, på östkusten. Hon var hela tiden orolig för att han inte åt ordentligt och tvingade honom komma till Sandakan regelbundet varje månad för att äta upp sig. Han tyckte hon var lite för tjatig och påstridig men att han vågade inte tacka nej till att hälsa på hos henne eftersom mamman med resterande (stora) familj annars hotade med att komma till Kota Kinabalu för att bo hos honom i några dagar, och det var ju ännu värre..

Restauranggubben
Han äger den lokala restauranger här i området men kommer ursprungligen från Indiens sydkust enbart en halvtimma med flyg från Sri Lanka. Han har bott här i många år och kom hit för att söka lyckan genom att skaffa ett nytt jobb, efter flera år som gästarbetare i Dubai. Han lagar större delen av maten vi äter här och även om han sällan ler gör han ofta tummen upp och kollar att maten smakar bra. Maten är i ärlighetens namn ganska ensidig och tråkig med alldeles för mycket ris och nudlar och för lite grönsaker i vår mening men så är det också priset som i mångt och mycket bestämmer vad människor väljer att äta och ris och nudlar är onekligen det billigaste här. Och varenda restaurang serverar i stort sett samma maträtter. Det vi däremot älskar i den Malaysiska matkulturen är roti som han är i full färd med att göra på bilden nedanför.

IMG_2061

Sommaren är på väg och det är dags att snart börja använda solkräm. Under resan kommer det vara som ett dagligt plagg för oss och vi vill se till att barnen får en så bra solkräm som möjligt som inte påverkar dem negativt. Barn är känsligare än vuxna och många kemikalier och partiklar har visat sig skadliga för människor och speciellt för barn som har svårare att bryta ner kemikalier än vuxna. Därför gjorde vi en djupdykning efter bra solkrämer och här är det vi kommit fram till.

Det finns tre olika typer av solkräm
1. Solskydd med syntetiska kemikalier som bryter ner UV-strålarna men som kan påverka hälsan negativt.
2. Solskydd med partikelfilter som fungerar som ett lager utanpå huden.
3. En blandning av ovan.

Det man ska kika efter i solkrämer som kan påverka hälsan negativt är
1. Hormonstörande kemikalier som misstänks vara skadliga för hälsan och kan öka risken för cancer, fetma, diabetes typ 2 och nedsatt fertilitet.
2. Allergiframkallande ämnen.
3. Nanopartiklar är partiklar som är så små (en miljarddel av en meter) att de går in i huden och kan även ta sig över blod-hjärnbarriären, alltså passera från blodet in i hjärnan. Problemet med nanopartiklar är att forskningen är så pass ny att vi ännu inte vet effekten av användandet. Alla nanopartiklar måste skrivas i innehållsförteckningen som (nano) direkt efter ämnet som är en nanopartikel.

 

Allergiframkallande ämnen

Allergena ämnen som hittats i solkrämer under Forbrukerrådets och Testfaktas tester.

 • Alpha-isomenthyl ionone
 • Benzyl Alcohol
 • Benzyl benzoate
 • Benzyl salicylate
 • Butylphenyl methylpropional
 • Cinnamal
 • Cinnamyl alcohol
 • Citral
 • Citronnellol
 • Coumarin
 • Eugeno
 • Farneso
 • Geraniol
 • Hydroxyisohexyl 3- Cyclohexene Carboxaldehyde
 • Limonene
 • Linalool
 • Octocrylene
 • Titanium dioxid (sv. titandioxid)
 • Triethanolamine
 •  

   
  Vi började med att gå efter två tester gjorda av Forbrukerrådet, Norges motsvarighet till Konsumentverket från 2015 och 2016. Klicka på årtalen för att komma till testerna. 2016 års test är mer omfattande och har mätt fler ämnen än 2015 års test. I testen har de sökt efter hormonstörande ämnen, allergiframkallande ämnen och nanopartiklar i laboratorium.

  Därefter har vi gått efter ett fysikaliskt test gjort av Testfakta som har tittat på hur mycket av skyddet i solkrämerna som försvinner efter tre timmar i solen och efter sol och bad samt allergena ämnen.
   

  Testfakta solkräm

   

  Solkrämer som passerat Forbrukerrådets tester och som finns att köpa i Sverige

  Solkräm Billigaste affär Pris Jämförspris
  Nivea Sun Kids Protective & Sensitive Sun Spray Spf 50+, 200 ml Apotea 169 kr 845 kr/l
  La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Sollotion Barn SPF 50, 100 ml Apotea 169 kr 1690 kr/l
  Garnier Ambre Solaire Resisto Swim Kids Garnier SPF 50, 200 ml Komplett 169 kr 845 kr/l
  Eucerin Kids Sun Spray SPF 50, 200 ml Apotea 175 kr 875 kr/l
  Vichy Capital Soleil Barn Spray SPF 50+, 200 ml Apomera 214 kr 1070 kr/l

   

  Ytterligare solkrämer från Testfakta (inte testade av Forbrukerrådet)

  Apolosophy Sollotion Barn, 50+, 125 ml Apoteket Hjärtat 139 kr 1112 kr/l
  ACO Kids Sun, 50, 125 ml Apomera 129 kr 1032 kr/l

   

  I Testfaktas test ingår alla godkända solkrämer av Forbrukerrådet och dessutom Apolosophy Sollotion Barn, 50+, Apoteket Barbapapa Sollotion barn, 50 och ACO Kids Sun, 50. De senaste har alltså enbart testats för allergena ämnen och inte nanopartiklar och hormonrubbande ämnen. Det underliga är att testen från Testfakta och Forbrukerrådet har motstridiga resultat! Enligt Testfakta innehåller alla solkrämer testade av Forbrukerrådet allergena ämnen. Att det skiljer sig åt kan bero på två saker, antingen har solkrämstillverkarna ändrat innehåll i sina solkrämer (Testfakta är från 2015 och Forbrukerrådets senaste test är från 2016) eller så har de inte testat samma ämnen.

  Ingen av testerna hänvisar till någon källa om allergena ämnen så vi vet inte vilka ämnen som faktiskt är testade och om Forbrukerrådet testat för ämnena Butyl methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Titandioxid och Triethanolamine, som Testfakta har hittat i solkrämerna.

  Hur vi valde

  I vårt urval valde vi bort Garnier, La-Roche och Vichy pga. deras sämre förmåga att behålla skyddet efter sol och bad. Kvar var Eucerin och Nivea. Eftersom Apolosophy, Apoteket och Aco inte testats för nanopartiklar och hormonstörande ämnen är de därför inte helt jämförbara men vi tog oss en titt på innehållsförteckningen på dessa för att ha lite mer kött på benen och letade efter ämnena som finns listade i rutorna längre upp .

  Apoteket Barbapapa kunde vi inte hitta i Apotekets sortiment men både Apolosophy och Aco Kids Sun innehöll Titandioxid i nanoform. Vi fortsatte med innehållsförteckningen för Eucerin och Nivea och båda solkrämerna innehåller Octocrylene och Butyl methoxydibenzoylmethane som Testfakta påpekat. Eftersom Aco Kids Sun släppte mer skydd efter sol och bad än Apolosophy gallrade vi bort Aco Kids Sun och bestämde oss för att gå igenom hela Apolosphys innehållsförteckning och jämförde mot alla ämnen på EUs, ChemWatchs och WHO/UNEPs listor för misstänkta hormonrubbande ämnen men hittade inga. Det är ju dock inte helt jämförbart med att testa det i ett laboratorium.

  Enligt Läkemedelsverkets preliminära bedömning är Titandioxid ofarligt trots att ämnet klassas som en potentiell carcinogen för människor av IARC (The International Agency for Research on Cancer). Ämnet är i nanoform vilket kan tränga in i huden och vidare i kroppen. Det kan med andra ord vara helt ofarligt, eller inte. Som alltid när nya otestade ämnen införs borde man använda försiktighetsprincipen. Varken Butyl methoxydibenzoylmethane eller Octocrylene finns med på någon av listorna över hormonstörande ämnen men ska enligt Testfakta orsaka kontaktallergi.

  Efter vår genomgång är Eucerin och Nivea likvärdiga men Eucerin behåller skyddet något bättre efter sol och bad medan Nivea är marginellt billigare och vi valde därför Eucerin mellan de två eftersom skyddet är vår första prioritet. I valet och kvalet mellan Eucerin och Apolosophy valde vi att inte välja. Istället helgarderar vi oss och tar helt enkelt med hälften av Apolosophy och hälften av Eucerin, så kanske vi minimerar de eventuellt farliga ämnena till hälften.

  Sista råd

 • Forbrukerrådet rekommenderar krämer framför sprayer eftersom man riskerar att andas in sprayen.
 • Solkräm är en färskvara, har man öppnad solkräm från förra året, lukta på den och se om den skiktat sig och blivit rinnig. I så fall släng den. Luktar den och känns okej kan man fortfarande använda den. Förvara solkrämen mörkt och torrt, inte i kylskåp.
 • Strålsäkerhetsmyndigheten har en gratis app, Min soltid, som hjälper till att beräkna hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig. Man fyller i tid på dygnet, om det är sol eller skugga, om man är barn eller vuxen och vilken hudtyp man har.
 •  

  Vi har inte kommentera ekologiska alternativ, vilket kanske kan tyckas vore rimligt men vi har inte tagit dessa i beaktning eftersom vi inte hittat några tester alls på några ekologiska alternativ. Allt som är naturligt är nödvändigtvis inte bra för människan, solanin i grön potatis och koffein är några exempel. Vi har sett förslag på exempelvis kokosolja som tros täcka upp till 20% av solens strålar. Även om önskan att undvika farliga ämnen för barn är stark får man heller inte glömma anledningen till varför man använder solskydd. Solen orsakar vad vi vet betydligt många fler cancerfall i världen än vad solkräm gör, och solen är alltså det som är allra viktigast att undvika. Då fungerar inte kokosolja eller andra alternativ som inte blockerar tillräckligt, eller riskerar att tappa skydd snabbt.

  Påsken är över, den har varit riktigt bra med påskharen som kom på besök. Jag (Malin) var i köket när jag plötsligt hörde något utanför huset och vem var det om inte påskharen själv med en korg med påskägg! Han vinkade och kilade iväg bakom huset. Jag ropade förstås på killarna att skynda sig ner men de hann tyvärr inte se påskharen. Han var lite för snabb trots att de sprang så fort benen bar dem. Tack och lov hade jag ju telefonen i närheten och hann ta några kort på påskharen. ;)

  Pojkarna tog det hela på största allvar och letade noggrant efter påskharen och föreslog att vi kunde ringa honom när vi inte kunde hitta honom. Tyvärr hade vi ju inte påskharens nummer, så om någon har hans nummer så vore vi ytterst tacksamma om vi kunde få det!

  Vi gick över till att leta efter ägg istället och visst hade påskharen gömt några i trädgården. Så numera är Dante mån om att både påskharen och jultomten inkluderas i våra måltider med varsin tallrik redo ifall de skulle dyka upp.

  påskharen4

  påskharen2

  Efter påskhelgen hände dock det som inte fick hända, Dante ramlade baklänges och slog huvudet i asfalten. När jag lyfter på mössan ser jag ett hål in i huvudet och blod som pulserar ut. Jag sätter ner Dante i vagnen, försöker samla mig och ringer Krister. 112 säger han, ja, varför tänkte jag inte på det själv? Jag ringer efter ambulans som kommer direkt och grannen som jobbar i närheten kommer likaså i ilfart för att ta Milo till sjukhuset och möta upp oss där. Dante är ledsen men samlad när vi till slut sätter oss i ambulansen. Ambulanspersonalen, läkarna och sjuksköterskorna är alla himla goa mot oss och sköter allt perfekt. Väl på sjukhuset när blodet torkas bort är hålet mindre än befarat och han behöver bara tejpas. Vi klarade oss lindrigt undan och Dante mår bra igen. Samtidigt som jag känner mig tacksam finns en känsla av obehag kvar. Under kvällen börjar tankarna snurra, tänk om vi inte varit i Sverige? Tänk om vi varit någon helt annanstans och behövt akut hjälp i ett land vi inte kan språket, inte har människor runt oss som kommer när vi behöver det som mest eller där sjukhuspersonalen inte är lika kunniga?

  Tänk om. Tanken är livsfarlig. Vad är det vi tar med våra barn på? Utsätter vi dem för onödiga risker? Tänk om något skulle hända..

  När jag nu tänkt över det ur fler perspektiv vet jag att det inte är en anledning att aldrig göra något som skulle kunna förknippas med en risk. Det är riskfyllt att leva och vad vore det för ett liv att leva utifrån sina rädslor.

  Men händelsen har fått oss att inse att vi måste ha en plan för akuta händelser, därför kommer vi göra en nödfallsplan där bland annat en sjukvårdsplan med telefonnummer till motsvarande länders 112, våra boendevärdar, försäkringsbolag, kunskap om var närmsta sjukhus och tryckkammare finns om något faktiskt skulle hända, vad vi ska göra om vi blir överfallna, bestulna mm. Håll utkik under reseförberedelser där vi kommer lägga upp detta i framtiden!

  Till sist, tusen tack Richard som släpper allt för att komma till vår undsättning. Goda grannar är guld värt, har ni sådana så håll i dem hårt!

  Det har hänt mycket på kort tid på bekostnad av vår tid tillsammans. Försäljningen av huset med renoveringar och städning har tagit ut sin rätt och vi har haft minimalt med tid till någonting annat så nu äntligen när första visningen är över tog vi en välförtjänt helg med Leos lekland och Naturhistoriska museet i Göteborg. Oerhört skönt att äntligen kunna njuta av varandra utan stress!

  Nu är det snart läggdags men här kommer några mobilbilder från Naturhistoriska museet. Barnen insisterade på att ha med sina ryggsäckar fullpackade med varsin banan.

  20170305_122002

  20170305_124557

  20170305_130950

  20170305_131106

  20170305_140927

  20170305_130851

  Dante byggde igår en motorcykel för att åka till Afrika. Där såg vi giraffer, högludda apor, en hord med elefanter och blev nästan bitna av en krokodil. Sedan åkte vi till Asien och hälsade på i djungeln, vi såg en tiger, fler elefanter, apor och en ko. När vi ändå var ute och åkte motorcykel tog vi en snabbvisit till månen också. Ingen dålig dag med andra ord.

  Vi leker och längtar efter äventyret, vi vet ännu inte vad som kommer ske. Kartan kommer helt enkelt ritas efterhand i stunden efter vad vi känner för tillfället. Visst vore det en dröm att ha den möjligheten? Vad som kommer ske vet vi alltså inte men nu är tidsramen i alla fall satt. Nästa höst kommer något ske, det lutar mot Asien med sikte på Koh Lanta (Thailand), Bali, Komodo (Indonesien) och Borneo (Malaysia) som några spännande alternativ.

  Min mamma (Malins) sa en gång att bollen ligger i dina händer, du väljer själv om du vill sätta den i rullning eller inte. Vår dröm sedan Krister och jag träffades för snart nio år sedan var att leva enkelt någonstans där värmen finns. Den börjar nu bli verklighet. Från nästa höst kommer Krister vara föräldraledig i 1,5 år medan jag kommer fortsätta utveckla vårt företag. Var vi kommer spendera denna tid kommer med största sannolikhet inte vara här. Oavsett vad som händer har vi några väldigt spännande år framför oss. Bollen är med andra ord i rullning.

  en-barnlek

  Efter att ha läst en hel del om djuren och naturen som finns i skogen har vi varit på några expeditioner för att leta rätt på våra studieobjekt. Trots gediget letande gömde sig älgarna, rådjuren och vargarna för bra för oss. Inte ens några enstaka harpluttar hittade vi.

  solglasogon

  Fåglar, skalbaggar och myror fanns det däremot gott om som de båda pekade ut. Vi tog oss an uppgiften att samla olika saker i naturen som fanns på marken. Löv fanns i mängder i olika färger, former och storlekar som båda samlade med stort engagemang. Men roligast var andå fjampar (svampar), en väldigt speciell liten sak med underlig konsistens i olika färger. Oerhört fascinerande liten sak som växer lite här och var. Träd är inte heller lika och vi har nu lärt oss se skillnad på gran, tall, björk och ek.

  Barnen känner på träden

  Som vuxen är det riktigt kul att se hur fort barnen lär sig och vilka detaljer de lägger märke till och kommer ihåg. De har ett detaljseende som öppnar upp för frågor och funderingar man vanligtvis inte tänker på som vuxen. Att se skogen ur barns ögon är oerhört mycket mer spännande än när man tar en vanlig skogspromenad för man ser helt enkelt så mycket mer, saker som alltid funnits där men som man inte sett.

  svamp

  TemaSkogenLäsa

  Det finns mycket saker runtomkring som är lätt att missa eller ta för givet. Speciellt som vuxen när man sett allt och har viktigare saker för sig. I alla fall tror man oftast det (har vi insett). Så vi tog en tur till biblioteket och lånade några böcker om skogen så vi kan läsa om djur och växter. Det finns en hel del roliga djur och intressanta fakta om dem. Visste du t ex. att harar kan bajsa mer än 400 harpluttar på ett dygn eller att mördarsnigeln har fått sitt smeknamn för att den är kannibal och äter ibland upp snigelsläktingar, ibland när offret fortfarande lever. Att igelkottar har 6000 hårda och 1500 mjuka taggar på ryggen eller att om man kommer för nära en snok kan den råka bajsa, som ett typ av försvar, eftersom bajset luktar väldigt illa.
  Besöket och böckerna var uppskattade av båda men speciellt Dante som är familjens bokmal och slukar det mesta för tillfället. Nu är det bara att försöka hitta alla djuren och växterna i skogen också..

  Vad roligt att du hittade hit! Vi har precis startat upp den här bloggen som kommer bli ett nytt spännande projekt. Vilka är vi kanske du undrar och vad pysslar vi med och varför skulle denna blogg vara ett spännande projekt egentligen?

  Vi är en familj bestående av mamma Malin, pappa Krister, storebror Dante, 2,5 år och lillebror Milo, 1 år. Vi tycker mycket om att resa och uppleva nya saker tillsammans. Tyvärr finns mycket saker i vardagen som kräver både tid och energi från det vi vill ägna oss åt. En kväll satte vi oss ner och räknade på hur mycket tid vi lägger på att städa, laga mat, diska, tvätta och hantera prylar, ungefär 22 timmar i veckan kom vi fram till. Det är mer än en halv arbetsvecka till saker som inte är så sagolikt roligt så vi bestämde oss för att på något sätt försöka göra någonting åt det. Livet är helt enkelt för kort och alltför mycket roliga saker finns att se och göra i världen för att missa det. Hur detta ska gå till är en annan fråga som vi klurar på men vi hoppas du vill följa med oss på vår resa!