Det tog tre försök att lyckas komma iväg på vår första utflykt, skyfall och feber har satt käppar i hjulen under veckan men skam den som ger sig! Vår första utflykt på Borneo gick till Lok Kawi Wildlife Park, en djurpark med mestadels inhemska djur och några från kringliggande länder.

Lok Kawi

Parken var ganska lagom för familjer med små barn, det tog ungefär 4 timmar att ta sig igenom i lugnt tempo. I slutet låg också en Botanical Garden som var väl värd ett besök men himlen drog ihop sig och hotade med ett plöstligt skyfall så vi valde att gå tillbaka halvvägs in. En av höjdpunkterna var Gibbonapan som retades med uttrarna nedanför träden. Där stod vi länge och tittade på när apan roade sig med att, hängande från ett träd, böja sig ner och peta på uttrarna som försökte sova. Orangutangerna, pygméelefanterna, solbjörnarna, näsaporna och tigern var också favoriter.

gibbonapa

tiger

Säkerheten var inte riktigt som i djurparker i Sverige där djuren omges av höga stängsel med gott om utrymme mellan människor och djur. Här kom vi riktigt nära djuren med bara centimeter från tigern där vi verkligen kunde se hur stor den faktiskt är och gå strax bredvid elefanterna med ett vanligt staket och en eltråd mellan oss.

Inte heller i parken, som vi trodde var en turistattraktion, såg vi särskilt många turister. Endast fyra stycken och som i vanlig ordning här nere blev vi, fisbleka västerlänningar en större attraktion än djuren hos lokalbefolkningen. Vid orangutangerna stod människor med ryggen mot aporna för att fotografera och filma oss istället. Vi gjorde såklart som alla djur förväntas göra, lite tricks och vinka snällt så människorna blir nöjda. Vi förstår hur djuren känner sig..

milo är apan
Lokalbefolkning som tar kort på Milo som inspekterar diket. Orangutangerna är åt vänster på bilden.

I parken fanns inga lekplatser eller andra saker som distraherade, som så ofta finns på andra djurparker. Här var det full fokus på djuren vilket var riktigt roligt att se. Barnen uppskattade verkligen att titta på och prata om djuren vilket de inte gjort på samma sätt på djurparker i Sverige.
En nackdel var dock att det inte fanns någon mat att köpa inne i parken vilket var synd.

botanical garden 2

IMG_1958

bilen hem
Två trötta äventyrare på väg hem.

Vi hade bra väder under hela besöket men det mulnade på efterhand under dagen och himlen väntade med att öppna sig i sann tropisk anda lagom till att vi var tillbaka vid entrén och väntade på taxi. Under hela färden hem var det ett rejält skyfall men väl hemma hade det slutat regna och vi kunde lugnt beställa lite mat på den lokala restaurangen och sedan ta ett kvällsdopp i poolen till en dramatisk solnedgång innan det var dags för läggning. I poolen fanns också pojkarnas nyfunna vänner, tre kusiner, som alltid kommer och leker med Dante och Milo.

Besöket kostade för hela familjen 50 Ringgit (ca 88 kr) vilket var helt okej för ett besök på djurparken.

Nästa utflykt bär troligtvis av mot Poring Hot Springs och Mount Kinabalu National Park!