Med grisen på moppen

Vi fortsätter vår berättelse vad som hände sedan sista inlägget och vi befinner oss fortfarande i Phan Thiet där vi vill berätta om en kulturkrock i klass.

Vi sitter och väntar på maten på en av våra vanliga restauranger när en moppe plötsligt stannar där vi sitter. Mamman i familjen kommer och möter mopedföraren som har med sig en svart påse med vad vi antar är griskött. Mopeder är utan tvekan det vanligaste fordonet och används till precis allt. Inget är för stort, tungt eller märkligt att ha på en moped. Vi har vid det här laget sett många märkliga saker levereras på mopeder (för att inte tala om sophämtning) men det som fångar vårt intresse är grisen som ligger i en låda bakom föraren.

Grisen har vad vi förstår nyligen slaktats och köttet har tagit ut och lagts i påsar och körs nu ut av mopedisten. Det som är kvar av grisen, alltså huvudet och skinnet ligger öppet i lådan med huvudet hängande utanför. Många svenskar skulle nog anse det vara ytterst märkligt men här är det vardag. Vi går ut för att se grisen tydligare och vi får inspektera den till barnens stora förtjusning.

Trots att det känns aningen makabert och märkligt är det en otroligt viktig upplevelse som gör både oss och barnen påminda om var vår mat faktiskt kommer ifrån, hur det går till och hur det ser ut. Det är en väldigt ödmjukande upplevelse att se en slaktad, död gris på det här viset. Barnen har så många frågor om hur grisen dog, om det gjorde ont, vad som kommer hända med den nu. Vi svarar så gott vi kan. Vi står där i ungefär tio minuter innan mopedföraren måste åka vidare.

Vi vet att många inte skulle vilja att deras barn såg sådana här saker och vi har definitivt pratat om det och vi är väldigt överens om att vi inte vill dölja verkligheten om den än må vara underlig, kuslig eller skrämmande. Vi är dock alltid noga med att förklara och prata om vad vi upplevt och sett så att de inte går omkring och undrar för sig själva.

Hela upplevelsen får oss att inse hur olika liv människor lever, vad som är vanligt och inte i olika kulturer och hur viktigt det är med kunskap för att vara ödmjuka inför det vi faktiskt äter, och hur det hamnar på vår tallrik. En intressant upplevelse helt enkelt!