Sommaren är på väg och det är dags att snart börja använda solkräm. Under resan kommer det vara som ett dagligt plagg för oss och vi vill se till att barnen får en så bra solkräm som möjligt som inte påverkar dem negativt. Barn är känsligare än vuxna och många kemikalier och partiklar har visat sig skadliga för människor och speciellt för barn som har svårare att bryta ner kemikalier än vuxna. Därför gjorde vi en djupdykning efter bra solkrämer och här är det vi kommit fram till.

Det finns tre olika typer av solkräm
1. Solskydd med syntetiska kemikalier som bryter ner UV-strålarna men som kan påverka hälsan negativt.
2. Solskydd med partikelfilter som fungerar som ett lager utanpå huden.
3. En blandning av ovan.

Det man ska kika efter i solkrämer som kan påverka hälsan negativt är
1. Hormonstörande kemikalier som misstänks vara skadliga för hälsan och kan öka risken för cancer, fetma, diabetes typ 2 och nedsatt fertilitet.
2. Allergiframkallande ämnen.
3. Nanopartiklar är partiklar som är så små (en miljarddel av en meter) att de går in i huden och kan även ta sig över blod-hjärnbarriären, alltså passera från blodet in i hjärnan. Problemet med nanopartiklar är att forskningen är så pass ny att vi ännu inte vet effekten av användandet. Alla nanopartiklar måste skrivas i innehållsförteckningen som (nano) direkt efter ämnet som är en nanopartikel.

 

Allergiframkallande ämnen

Allergena ämnen som hittats i solkrämer under Forbrukerrådets och Testfaktas tester.

  • Alpha-isomenthyl ionone
  • Benzyl Alcohol
  • Benzyl benzoate
  • Benzyl salicylate
  • Butylphenyl methylpropional
  • Cinnamal
  • Cinnamyl alcohol
  • Citral
  • Citronnellol
  • Coumarin
  • Eugeno
  • Farneso
  • Geraniol
  • Hydroxyisohexyl 3- Cyclohexene Carboxaldehyde
  • Limonene
  • Linalool
  • Octocrylene
  • Titanium dioxid (sv. titandioxid)
  • Triethanolamine
  •  

     
    Vi började med att gå efter två tester gjorda av Forbrukerrådet, Norges motsvarighet till Konsumentverket från 2015 och 2016. Klicka på årtalen för att komma till testerna. 2016 års test är mer omfattande och har mätt fler ämnen än 2015 års test. I testen har de sökt efter hormonstörande ämnen, allergiframkallande ämnen och nanopartiklar i laboratorium.

    Därefter har vi gått efter ett fysikaliskt test gjort av Testfakta som har tittat på hur mycket av skyddet i solkrämerna som försvinner efter tre timmar i solen och efter sol och bad samt allergena ämnen.
     

    Testfakta solkräm

     

    Solkrämer som passerat Forbrukerrådets tester och som finns att köpa i Sverige

    Solkräm Billigaste affär Pris Jämförspris
    Nivea Sun Kids Protective & Sensitive Sun Spray Spf 50+, 200 ml Apotea 169 kr 845 kr/l
    La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Sollotion Barn SPF 50, 100 ml Apotea 169 kr 1690 kr/l
    Garnier Ambre Solaire Resisto Swim Kids Garnier SPF 50, 200 ml Komplett 169 kr 845 kr/l
    Eucerin Kids Sun Spray SPF 50, 200 ml Apotea 175 kr 875 kr/l
    Vichy Capital Soleil Barn Spray SPF 50+, 200 ml Apomera 214 kr 1070 kr/l

     

    Ytterligare solkrämer från Testfakta (inte testade av Forbrukerrådet)

    Apolosophy Sollotion Barn, 50+, 125 ml Apoteket Hjärtat 139 kr 1112 kr/l
    ACO Kids Sun, 50, 125 ml Apomera 129 kr 1032 kr/l

     

    I Testfaktas test ingår alla godkända solkrämer av Forbrukerrådet och dessutom Apolosophy Sollotion Barn, 50+, Apoteket Barbapapa Sollotion barn, 50 och ACO Kids Sun, 50. De senaste har alltså enbart testats för allergena ämnen och inte nanopartiklar och hormonrubbande ämnen. Det underliga är att testen från Testfakta och Forbrukerrådet har motstridiga resultat! Enligt Testfakta innehåller alla solkrämer testade av Forbrukerrådet allergena ämnen. Att det skiljer sig åt kan bero på två saker, antingen har solkrämstillverkarna ändrat innehåll i sina solkrämer (Testfakta är från 2015 och Forbrukerrådets senaste test är från 2016) eller så har de inte testat samma ämnen.

    Ingen av testerna hänvisar till någon källa om allergena ämnen så vi vet inte vilka ämnen som faktiskt är testade och om Forbrukerrådet testat för ämnena Butyl methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Titandioxid och Triethanolamine, som Testfakta har hittat i solkrämerna.

    Hur vi valde

    I vårt urval valde vi bort Garnier, La-Roche och Vichy pga. deras sämre förmåga att behålla skyddet efter sol och bad. Kvar var Eucerin och Nivea. Eftersom Apolosophy, Apoteket och Aco inte testats för nanopartiklar och hormonstörande ämnen är de därför inte helt jämförbara men vi tog oss en titt på innehållsförteckningen på dessa för att ha lite mer kött på benen och letade efter ämnena som finns listade i rutorna längre upp .

    Apoteket Barbapapa kunde vi inte hitta i Apotekets sortiment men både Apolosophy och Aco Kids Sun innehöll Titandioxid i nanoform. Vi fortsatte med innehållsförteckningen för Eucerin och Nivea och båda solkrämerna innehåller Octocrylene och Butyl methoxydibenzoylmethane som Testfakta påpekat. Eftersom Aco Kids Sun släppte mer skydd efter sol och bad än Apolosophy gallrade vi bort Aco Kids Sun och bestämde oss för att gå igenom hela Apolosphys innehållsförteckning och jämförde mot alla ämnen på EUs, ChemWatchs och WHO/UNEPs listor för misstänkta hormonrubbande ämnen men hittade inga. Det är ju dock inte helt jämförbart med att testa det i ett laboratorium.

    Enligt Läkemedelsverkets preliminära bedömning är Titandioxid ofarligt trots att ämnet klassas som en potentiell carcinogen för människor av IARC (The International Agency for Research on Cancer). Ämnet är i nanoform vilket kan tränga in i huden och vidare i kroppen. Det kan med andra ord vara helt ofarligt, eller inte. Som alltid när nya otestade ämnen införs borde man använda försiktighetsprincipen. Varken Butyl methoxydibenzoylmethane eller Octocrylene finns med på någon av listorna över hormonstörande ämnen men ska enligt Testfakta orsaka kontaktallergi.

    Efter vår genomgång är Eucerin och Nivea likvärdiga men Eucerin behåller skyddet något bättre efter sol och bad medan Nivea är marginellt billigare och vi valde därför Eucerin mellan de två eftersom skyddet är vår första prioritet. I valet och kvalet mellan Eucerin och Apolosophy valde vi att inte välja. Istället helgarderar vi oss och tar helt enkelt med hälften av Apolosophy och hälften av Eucerin, så kanske vi minimerar de eventuellt farliga ämnena till hälften.

    Sista råd

  • Forbrukerrådet rekommenderar krämer framför sprayer eftersom man riskerar att andas in sprayen.
  • Solkräm är en färskvara, har man öppnad solkräm från förra året, lukta på den och se om den skiktat sig och blivit rinnig. I så fall släng den. Luktar den och känns okej kan man fortfarande använda den. Förvara solkrämen mörkt och torrt, inte i kylskåp.
  • Strålsäkerhetsmyndigheten har en gratis app, Min soltid, som hjälper till att beräkna hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig. Man fyller i tid på dygnet, om det är sol eller skugga, om man är barn eller vuxen och vilken hudtyp man har.
  •  

    Vi har inte kommentera ekologiska alternativ, vilket kanske kan tyckas vore rimligt men vi har inte tagit dessa i beaktning eftersom vi inte hittat några tester alls på några ekologiska alternativ. Allt som är naturligt är nödvändigtvis inte bra för människan, solanin i grön potatis och koffein är några exempel. Vi har sett förslag på exempelvis kokosolja som tros täcka upp till 20% av solens strålar. Även om önskan att undvika farliga ämnen för barn är stark får man heller inte glömma anledningen till varför man använder solskydd. Solen orsakar vad vi vet betydligt många fler cancerfall i världen än vad solkräm gör, och solen är alltså det som är allra viktigast att undvika. Då fungerar inte kokosolja eller andra alternativ som inte blockerar tillräckligt, eller riskerar att tappa skydd snabbt.

    0 Kommentarer

    Lämna en kommentar

    Want to join the discussion?
    Dela med dig av dina synpunkter!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *