Vi har hittills inte skrivit särskilt mycket om Kota Kinabalu vilket är själva huvudstaden i delstaten Sabah. Vi har hunnit spendera en hel del tid här och staden är en modern stad med fler shoppingcenter än bostadshus. Utan att överdriva är nästan varannan byggnad ett shoppingcenter och fler är påväg. När vi undrande frågat varför det finns så många plazan beror det på alla köpglada kineser som kommer och turistar i Kota Kinabalu. Förutom sina plazan finns en hel del att göra, mycket är barnvänligt så vi tänkte helt enkelt lista våra topp 5 i Kota Kinabalu med barn utan inbördes ordning.

1. Sabah Museum
Sabah Museum överaskade oss stort, förutom vad som var det vanliga muséet inomhus med valskelett, uppstoppade inhemska djur och historiska och kulturella artefakter fanns en enorm trädgård där man på ett mer levande och roligare sätt kunde se de traditionella ”long houses” och hur byar såg ut förr liksom en hängbro över en damm m.m m.m. Det var roligt att gå runt och kika och det är långt mer lärorikt att gå utomhus och läsa skyltar allteftersom istället för att bara gå inomhus. Barnen orkade mer mer och kunde få utlopp för allt spring i benen.

s sabah museum milo och mamma
Med en traditionell by i bakgrunden på Sabah Museum.

sabah musem

sabah museum bro
Få museum vi tidigare varit på har hängbroar.

2. Monsopiad Village

Monsopiad levde för ca 200 år sedan i den lilla byn Kuai som hade stora problem med rövare som stal deras ris och rövade bort kvinnorna. För att få bukt med rövarna jagade han sina fiender och halshögg dem. Huvuden behöll han som troféer som han hängde upp hemma hos sig. Ryktet spred sig och snart var fiendena borta men Monsopiads blodtöst levde fortfarande kvar vilket fick honom att starta bråk med andra i byn som han sedan halshögg. Monsopiad samlade totalt 42 huvuden innan han till slut själv blev mördad av sin egen by som till slut själva kom att fruktade sin hjälte. Han ses dock än idag som en hjälte och byn namngavs senare efter honom.

Runtom på Borneo finns flera ”Heritage Villages” som bevarar och visar hur byar förr såg ut och fungerade, och visar hur människor levde förr. Vi valde att åka till den mindre och billigare ”Monsopiad Heritage Village” jämfört med den mer kända ”Mari-Mari”. Monsopiad var värt besöket där vi fick en privat guide som var den 10:e generationen från Monsopiad som var byns hjälte för 200 år sedan. Monsopiad drivs av den dåvarande hjältens familj och är numera en liten by enbart för turister men med en intressant historia. Vi visades ”The House of Skulls” där de kraniumen från de 42 människorna Monsopiad halshuggit hänger i taket, dansa en traditionell dans, testa trummor, fälla djur med blåsrör och äta larver. Eftersom vi hela tiden såg något nytt och fick testa olika saker var barnen intresserade under hela tiden vi var där, ett stort plus var byns intressanta historia och att vi lärde oss om Borneos historia.

s monsopiad spjut
Vi lär oss jaga med blåsrör.

s monopiad drums
Traditionella trummor.

s skulls
Monsopiads kranium.

3. The Waterfront och nattmarknaden
Kota Kinabalus Waterfront är väl värt ett besök, längs vattnet finns en boardwalk där man kan se fiskebåtarna kasta ankar och kika ut mot öarna som ligger strax utanför staden. Längs boardwalken finns mat i alla prisklasser och vår rekommendation är att ta en promenad på eftermiddagen när allt är öppet. På kvällen öppnar nattmarknaden där det grillas fisk och kyckling på spett och du kan få dig ett riktigt skrovmål till en billig peng. Man kan också spatsera genom marknaden där man kan köpa grönsaker, frön och nyfångad fisk. Går du vidare kommer du till de finare kvarteren där fina restauranger ligger kantade med vattnet och du har stans bästa utsiktspunkt för att se solnedgången. Många anser den bästa solnedgången ses på stranden Tanjung Aru och trots att det är en fin vit sandstrand är den alldeles för överbefolkad för vår smak med hundratals turister från Kina och Korea som kommer med busslass. Restaurangerna här tar dock skyhöga priser men du får i alla fall stans bästa utsikt.

Fortsätter du vidare mot Oceanus hittar du våra barns favorit, där finns nämligen eldrivna robotar, minibilar och minimotorcyklar som barn kan köra runt i en hage. Det finns också hoppslott och ett lekland inne i köpcentret.

s nattmarknad spett
Nattmarknaden

s nattmarknad grönskaer

s nattmarknad efterrätter
Efterrätter på nattmarknaden.

s waterfront
Solnedgång vid The Waterfront.

s milo waterfront
Milo kör motorcykel vid Oceanus.

4. Island Hopping
Utanför Kota Kinabalu finns ett antal öar som är värda ett besök, man kan antingen köpa en billigare biljett för en båt som går runt öarna eller köpa en tur som kostar ungefär tre gånger så mycket. Öarna omges av ett klart grönskimrande vatten med gott om snorkelmöjligheter och fint strandhäng. Man kan även ta sig inåt land och leta efter djurliv och njuta av regnskog. Oavsett vad man gör är öarna väl värda ett besök eller två.

s dante gaya
Dante på ön Gaya.

s dante gaya 2

5. Marknader
Det finns en hel del marknader i Kota Kinabalu, vissa fasta som finns varje dag som Central Market eller Night Market som vi beskrev ovan. Oftast är det grönsaker, frukt och andra matprodukter som säljs och det är mysigt att spatsera runt och köpa lite här och lite där och smaka på. Söndagar är marknadsdagen över hela Sabah. Då plötsligt verkar all ledig yta förvandlas till en marknad, och Kota Kinabalu är inget undantag. Här ligger den största Söndagsmarknaden på Gaya Street där man kan köpa allt från kläder, mobilskal, turistigt krimskrams till sköldpaddor, ormar, kokosnötter och juicer.

s gaya street market
Gaya Sunday Street market.

s market
En välförtjänt mangojuice efter att ha tagit sig fram genom Gaya Street Markets fyllda gator.