Phan Thiet är ett turistfyllt område med mestadelen ryssar, några amerikaner få och så vi då förstås. Som på de flesta turistområden finns det turbokningskontor där man kan välja sin färdiga pakettur. Vi har aldrig varit särskilt förtjusta i sådana turer eftersom man inte har några större möjligheter att ändra någonting eller välja hur länge man vill stanna på ett ställe.

Men nu när vi är här (och taxin är svindyr och Uber inte finns att tillgå) bokade vi trots allt en halvdagstur till de vita och röda sandynerna, en fiskeby och till Fairy Stream. Priset för fem timmars privat jeep var ändå helt okej, ca 240 kr.

Vi hämtades tidigt, kl 04.30, av vår chaufför för att hinna se soluppgången på de vita sanddynerna. Väl framme vid början av dynerna tog vi en fyrhjuling upp till den högsta toppen, självklart uppskattat av Dante och Milo. Där uppe var det som en enda stor lekplats och det hoppades och åktes nerför sluttningarna innan det var dags att åka neråt igen. Timman som var avsatt för de vita sanddynerna bara försvann i ett slukhål kändes det som.

mui ne tur - 2

mui ne tur - 1
Mirakulöst nog tog ingen med sig en sandlåda i byxorna hem efter detta!

mui ne tur - 3
I jeepen på väg till de röda sanddynerna.

En kort stund senare befann vi oss vid de röda sanddynerna och medan Malin med krampande vader kämpade sig uppåt sprang Dante som en tok upp och nerför dynerna. Uppenbarligen har den sundare maten och den dagliga träningen på gymmet haft verkan. För alla utom Malin i alla fall…

mui ne tur - 4

mui ne tur - 5

mui ne tur - 6
Bakom kulisserna i filmatiseringen av resan.

mui ne tur - 7

Efter sanddynerna stannade vi till vid en liten fiskeby och kikade på hur fiskarna kom in i land och sorterade sin fångst på stranden. Dante och Milo var väldigt faschinerade av det som sållades bort och lämnades kvar på stranden för att sköljas med tidvattnet ut i havet igen. De flesta sållade bort för små fiskar och krabbor, sjöstjärnor och annat som var för smått för att säljas. Andra ordnade sina fiskenät medan åter andra rensade ålar och fiskar. Myllret av människor och båtar vid stranden var spännande, alla samlade på samma ställe och i samma syfte men var ändå så inne i sin egna bubbla. Fiskebyn gjorde minst sagt intryck på barnen, numera rensar vi ”pannkaksålar” till kvällsmat och alla har de precis ätit mango eller banan. :)

mui ne tur - 12
Fiskebyn

mui ne tur - 9

mui ne tur - 8

mui ne tur - 10
Fiskresterna var det mest intressanta.

mui ne tur - 11
Typisk fiskebåt här i Mui Ne.

Sist kom vi till Fairy Stream, en grund bäck som vi följde genom tät växtlighet till annorlunda bergsformationer. Det här var spännande men tiden var alldeles för knapp och vi hann inte se vattenfallet som vi misstänker finns i slutet (inte riktigt slutet kanske). Vi planerar att komma tillbaka till Fairy Stream för revansch!

mui ne tur - 13
Vandring längs Fairy Stream.

mui ne tur - 14

mui ne tur - 15

mui ne tur - 16

Det var en rolig tur men med för lite tid på alla delar utom fiskebyn. Speciellt med barn blir det ännu stressigare eftersom man har samma tidsramar trots att allt går mycket långsammare i deras takt.

Nu väntar några dagar i lyx igen för att fira vår femåriga bröllopsdag (5/1) och åttonde förlovningsdag (6/1)! Den här vintern har vi mycket att fira :)