Så var det äntligen dags för vaccinationerna. Som vi pratat och övat inför dessa vaccinationer.. Vi har faktiskt skrivit en egen barnbok om att ta vaccinationer med oss som huvudfigurer. Vi hoppades att det skulle bli mer verkligt att det faktiskt är vi som ska ta dem och inte en karaktär i en bok. Boken går ganska detaljerat igenom hur det går till att få en spruta, att det gör ont men att det går över, att man får plåster och att det är helt okej att gråta om man vill.

Barnen fick också varsin spruta i ett sjukhuskit i julklapp som har använts flitigt. En period kunde vi plocka 5-6 plåster varje kväll efter Dr. Dante och Dr. Milos vaccinationer som utfördes med en påtaglig allvarsamhet och noggrannhet. Händelseförloppet var ett gediget rollspel där vi var tvungna att gå ut med ytterkläderna på för att komma in och hälsa på de båda doktorerna och sedan gå igenom reseschemat. Därefter kunde vaccinationerna då tas med en kram och plåster som följd.

Vaccination

Första vaccinationen gick oväntat bra, vi inbillar oss att det beror på alla förberedelser. Vi togs emot av en jättego sjuksköterska och doktor på SÄS (pga. barnens ålder rekommenderades SÄS istället för privat klinik) som vi diskuterade med en bra stund innan sprutorna bestämdes. Sammanlagt tog besöket 1,5 timma för att gå igenom vilka vaccinationer det skulle bli och utforma en individuell plan för oss alla eftersom vi har olika vaccinationsbakgrund. Inte ens barnen har samma vaccinationer eftersom barnvaccinationsprogrammet har ändrats mellan Dante och Milo. Dessutom var Milos ålder en faktor som gjorde att hans Tyfoidspruta fick vänta till han hunnit bli närmare två år. Dante satt lugnt i Kristers knä under merparten av besöket, kanske för att han förstod vad som komma skulle. Milo försökte mest rymma eller busa med sjuksköterskan. Bara Milo reagerade på själva sticket från sin spruta men det lindrades av egenvalda plåster med apor och sköldpaddor på.

Vi fick dock en smärre chock när vi fick reda på priset för vaccinationen mot japansk hjärnhinneinflammation, en kostnad vi inte hade räknat med. Men vi kommer vara ute en lång tid i områden där det förekommer så det var egentligen aldrig något val. Vi skulle aldrig förlåta oss om något hände barnen eller oss som kunde gått att förhindra.

    

Vaccinationerna kommer i tre delar

Besök 1
Krister – Tyfoid 280 kr
Malin – Tyfoid 280 kr, Difteri och stelkramp 250 kr
Dante – Gulsot A och B 370 kr, Tyfoid 280 kr
Milo – Gulsot A 340 kr

Besök 2
Krister – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr
Malin – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr
Dante – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr, Gulsot A och B 370 kr
Milo – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr, Gulsot A 340 kr, Tyfoid 280

Besök 3
Krister – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr
Malin – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr
Dante – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr, Gulsot A och B 370 kr
Milo – Japansk hjärnhinneinflammation 1040 kr, Gulsot A 340 kr

Tillsammans hamnar notan på 11820 kr.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *