Dagarna går och vi har testat oss fram och kommit fram till ett ungefärligt dagsupplägg när vi inte är ute på någon utflykt.

6.00-7.00 Krister tränar, under tiden byter de andra om och gör sig i ordning för dagen
7.00-8.00 Malin tränar medan resten fixar frukost
8.00-9.00 Frukost tillsammans
9.00-11.00 Poolhäng/stranden/lekplats (om det finns mycket att göra jobbar Malin)
11.00-12.00 Mat
12.00-13.30 Siesta (Jobb för Malin)
13.30-16.00 Mat och lek inomhus tills solen inte är lika stark
16.00-18.00 Pool- eller strandhäng tillsammans
18.00-19.00 Kvällsmat (hemma eller till solnedgången på stranden)
19.00 Dante och Milo lägger sig
19.00-20.00 Jobb/sortera dagens bilder/blogga/instagramma
20.00 och framåt Umgås själva
22.30 Läggdags

Kanske låter det helt galet att ställa väckarklockan när vi egentligen inte har någon tid att passa men det finns ingen möjlighet att träna när solen står för högt. Morgonen är den bästa tiden och nästan enda tiden på dagen att träna utan solsting eller värmeslag. Efter 8-9 på morgonen börjar det bli för varmt. Tränar gör vi oftast på den folktomma tre kilometer långa sandstranden, men ibland simmar vi istället som omväxling.

dag5
Malin hemkommen efter träning på stranden, bilden är tagen från vår balkong med en av flera lekplatser i bakgrunden.

Frukosten består oftast av Roti Telur som betyder bröd med ägg, de steks på en stor stekplatta och liknar Indiens naanbröd. Rotin äts tillsammans med en curry- eller chilisås som man doppar brödet i. Även om det finns Corn Flakes, formfranska och andra mer västerländska alternativ vägrar barnen äta något annat än ”Roti med gul sås” (currysåsen). En Roti kostar RM 2/st (ca 3,50 kr). Utöver Rotin brukar vi även ha någon frukt, oftast vattenmelon som är populärast. Vi har även provat drakfrukt, ananas, mango, minibananer, papaya, guava och andra som vi inte vet vad de heter. Ibland lyxar vi till det med lite annat gott som finns i stånden på vägen hem, ”piang”, ”pow” (med reservation för stavningen) eller något annat. Ofta friterade små saker som vi inte har en aning om vad de innehållet men som brukar smaka bra..

dante och milo frukost
Så här uppspelta blir man när det är dags för frukost.

Lunch och middag gör vi antingen hemma eller äter på den lokala restaurangen. Maten består då av ris (nasi) eller nudlar (maggi eller mee beroende på tjocklek och krydda) tillsammans med kött, kyckling, ägg, fisk eller kött och kyckling blandat (daging, ayam, telur, campur eller kampung. Vi börjar lära oss nu!) Hemma kan vi lyxa till det med pasta ibland, annars är det nudlar som är basen om vi lagar mat hemma. Nuförtiden behöver vi inte laga mat hemma som komplements eftersom barnen äter allting. Dantes favoriter är nasi ayam eller nasi kampung och Milos är nasi ayam och nasi campur. En typisk lunch för oss kostar ca RM 14 (26 kr) tillsammans. Till maten dricker vi oftast vatten men det finns en uppsjö av andra drycker till, en av de vanligaste är Milo, en chokladdryck som kan drickas varm eller kall med eller utan sjögräsgelé.

Jämfört med i Sverige köper man här mycket mer mat ute på restauranger eller stånd som finns längs vägarna. En maträtt kostar mellan 3,50- 7,50 Ringgit (6-13 kr). Inne i Kota Kinabalu som anses vara väldigt dyrt enligt lokalbefolkningen kan maten vara dubbelt så dyr, sannolikt pga. alla turister som finns i staden.

1 gång i veckan tar vi en Uber och handlar i mataffären. Då har vattnet tagit slut och vi passar på att köpa oss mat och snacks.

Vi bor i ett typiskt Malaysiskt medelklassområde i en lägenhet med 3 rum, kök och toalett. Jämfört med svensk standard är det mindre yta att bo på men fungerar alldeles utmärkt. Som hörnlägenhet har vi även två balkonger men de används mest till att hänga upp blöta kläder på tork. Vår stora toppmatade tvättmaskin står också placerad utomhus på den ena balkongen.. Inga människor sitter ute och myser på balkongerna här som man gör i Sverige eller i Europa. Här är det helt enkelt för varmt, så man är inne för att fly värmen.

Bostadsområdet har två community-pooler som är till för alla som bor här och är öppna mellan 8-11 på morgonen, stänger för siesta och öppnar igen mellan 16-21. På förmiddagarna har vi oftast poolen helt för oss själva, då arbetar människor eller går till skolan. På eftermiddagarna däremot brukar det vara mer livat, då blir poolen samhällets samlingspunkt för alla, allt från små bebisar till de äldre invånarna. Barnen har generellt valdigt bra vattenvana här och små barn skvätter och plaskar hej vilt. Dante och Milo var väldigt ovana vid den vilda leken på eftermiddagarna men har numera vant sig och gör likadant själva.

trion i pool1
Tre ”poolmonster”, med ytterligare en lekplats i bakgrunden.

trion i vattnet
Poolhäng, ca 100 meter från stranden.

burpojkarna
Vår dörr, aka klättervägg.

Vårt schema är ju ungefärligt och ändras om vi har sovit dåligt under natten och lite efter hur mycket Malin har att jobba med. Det är ganska skönt att ha lite rutiner även här. Så vardagen har till slut även kommit till Borneo och hur det känns? Helt fantastiskt! :)