Inför flytten och resan har vi haft en galet lång lista med saker att göra. En punkt på listan var våra visum så det gjordes illa kvickt precis i dagarna. Av erfarenhet vet vi att det kan strula med visum med vår förra vistelse i Vietnam i åtanke där vi blev strandsatta på flygplatsen utan att få gå in i landet trots att vi faktiskt hade visum.

Visumregler är olika för olika länder och man måste helt enkelt läsa sig till vad som gäller för varje land. En bra ställe att börja på är UD resklar på facebook eller som app där man kan se säkerhetsläget i länder, gå vidare till olika ambassader för visum och få andra matnyttiga tips och råd. Man kan leta efter ambassader genom SwedenAbroad som är en sida med samlad information från ambassader runt om i världen.

Man kan beställa visum på flera sätt, bland annat via nätet genom exempelvis Visumservice.se, Allavisum.se eller Cometconsular.com. De är enkla och begripliga jämfört med kontakten med vissa ambassader men kan ta ett dubbelt så högt pris för tjänsten. För oss är det inget alternativ att använda oss av de här tjänsterna när priset blir så mycket högre.

Är man i Sverige kan man ansöka via landets ambassad direkt eller via post beroende på ambassadens regler. Vissa länder har även egna hemsidor för att söka e-visum på nätet exempelvis Vietnams e-visa eller Sri Lankas e-visa.

Ska man ansöka om visum i Sverige måste man oftast ansöka tidigast någonstans mellan 3-6 månader innan man kommer in i landet. Tidigare än så kan man inte ansöka om visum. Med andra ord har vi visum till Malaysia och Vietnam. Visum till Thailand ansöker vi om på Thailands ambassad i Ho Chi Minh City (Vietnam), visum till Indonesien ansöker vi om i Bangkok och till Sri Lanka ansöker vi om på nätet.

Vår kontakt med Thailands ambassad i Stockholm var väldigt bra med hjälpsam och trevlig personal som hjälpte oss göra upp en plan var och när vi skulle ansöka om visumen till Thailand. Vår erfarenhet av Vietnams ambassad var däremot det motsatta, de hade stängt av telefonerna när det skulle vara öppet och svarade när det var stängt. De gav olika besked om hur mycket visumen kostade vid olika tillfällen. Men de behandlade visumen snabbt när vi väl skickat in alla dokument. Så även om det är långt kvar till själva resan så är det klokt att ta kontakt med berörda ambassader i god tid för att reda ut eventuella frågetecken.

Priset på visum kostar utefter typ av visum och land. Thailands turistvisum är relativt billiga, 300 kr per person jämfört med Vietnams 600 kr per person (eller 650 kr för barn och 750 kr för vuxen om man lyssnade ett annat tillfälle).

 

Att tänka på när man ska kolla upp visum

 • Kontollera rekommendationerna och eventuell avrådan från Utrikesdepartementet genom UD resklar.
 • Planera när ni ska ansöka om visum.
 • Hur länge måste passet vara giltigt efter att man lämnat landet? Behöver ni nytt pass?
 • Krävs utresebiljett? Flygbolaget kan neka er att gå ombord flygplanet om ni inte har utresebiljett ur landet. Av egen erfarenhet är detta viktigt!
 • Hur reser ni in i landet? Att komma via landgränsen och via flygplan kan ge olika långt visum på plats.
 • Kolla upp om man kan söka via e-visum.
 • 0 Kommentarer

  Lämna en kommentar

  Want to join the discussion?
  Dela med dig av dina synpunkter!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *